Force Now!
Cross-Functional Gym

Mit együnk, vagy ne együnk edzések előtt?


Mit együnk, vagy ne együnk edzések előtt?


Valószínű ez a kérdés már benned is sokszor felmerült.

Alapvetően az edzés előtti étkezésünket az ételek emészthetősége, felszívódási képessége határozza meg. Célja az energia és az optimális hidráció biztosítása. A makrotápanyagok közül a zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, ezeket követik a sorban a fehérjék, majd a szénhidrátok. Tehát magas szénhidrát-, közepes fehérje-, és alacsony zsír, valamint rost tartalmú ételt érdemes választanunk edzéseink támogatójaként. Elkerülve így a teltség érzését, de biztosítva a szükséges energiát. Hiszen a szénhidrátok helyreállítják az izom és a máj glikogén raktárakat, ami az éjszakai alvást követően lecsökken, ugyanis az alacsony májglikogén-, és vércukorszint korai fáradást eredményezhet, ami a teljesítmény romlásához is vezethet.
A fehérje bontása fokozza a dehidrációt, mivel az aminosavak bomlástermékeinek kiürülését vízvesztés kíséri.
A zsírok pedig nehezen emészthetőek, így lassítják a fehérjék és szénhidrátok lebontásának idejét.


Mégis milyen szénhidrátot válassz?


A magas glikémiás indexű (GI) szénhidrátok (mint a szőlőcukor, a gyümölcsök) a gyors felszívódás miatt hirtelen emelik a vércukorszintet, ami után gyors zuhanás következik be, pont akkor, amikor az edzésed elkezdődik. Tehát olyan lassan felszívódó szénhidrát kell, ami kitart az edzésed végéig. Sok ilyen lassú felszívódású szénhidrátforrás van pl. a basmati rizs, barna rizs, bulgur, vagy a teljes kiőrlésű termékek, stb. Érdemes ezek glikémiás indexét megnézni és 70 GI alatti értékkel rendelkezőt választani erre az időszakra.


Mit együnk, vagy ne együnk edzések előtt?

Összegezve! Optimális teljesítmény elérése érdekében fogyasszunk edzések előtt 1-2 órával könnyen emészthető, összetett szénhidrát forrást és fehérje forrást, lehetőleg zsírmentesen vagy alacsony zsírtartalommal.ÓRAREND

Jelentkezz be most, várunk Téged mihamarabb!
+36-1-789-5396

Force Now!
Cross-Functional Gym